Interview Arnold Bloem en Joost Eskes

Arnold Bloem en Joost Eskes van de Stichting Kwartiermakers willen de cultuur en historie van het Westerkwartier onder de aandacht brengen. In de tuin van het Kloostermuseum Aduard vertellen ze over de toekomst van de gemeente Westerkwartier.

Wat betekent de herindeling voor jullie?

“Straks is het gebied net als vroeger weer een eenheid. Ik snap bestuurlijk gezien de opschaling. Maar daarnaast wordt het gebied door de herindeling ook weer het Westerkwartier wat het vroeger was. Één gemeente Westerkwartier biedt mooie kansen. De diversiteit van het gebied geeft het een eigen kracht. De herindeling wordt geaccepteerd. Dat was in de jaren ‘90 in bijvoorbeeld Marum wel anders, toen had je behoorlijk wat protest. Maar het is hier geen Goliath en David verhaal, de gemeenten hebben ongeveer dezelfde schaal. En er is historisch gezien een gemeenschappelijk gevoel van eigenheid.

“De Westerkwartierder is wel trots, maar spreekt het niet uit”

Spreek je een Fries in Australië en je vraagt waar hij vandaan komt, dan zegt hij “Friesland”. Een Westerkwartierder in Australië zegt “Nederland”. De Westerkwartierder is wel trots, maar spreekt het niet uit. We willen Westerkwartierders bewuster maken waar ze vandaan komen. In Australië kennen ze onze regio echt wel. Hier komt Abel Tasman vandaan, de ontdekker van Tasmanië, het grootste eiland van Australië. Nu er één gemeente Westerkwartier komt, is dit het moment om het gebied op de kaart te zetten.”

Wat heeft een grote gemeente Westerkwartier te bieden?

“De uitdaging voor de nieuwe gemeente is om organisaties meer samen te laten werken. De gemeente kan ondernemers, instellingen en musea aan elkaar koppelen. Ga op zoek naar verbinding, dat is prachtig in de setting van deze herindeling. Zo vindt het Westerkwartier zichzelf weer terug.

Het bewustzijn over hoe rijk het Westerkwartier aan cultuur en historie is, begint bij onderwijs en spel. Wij zijn bezig met het project Speelwerd. Op de grens van het Westerkwartier en de gemeente Groningen willen we een speelgebied creëren waar je ziet hoe een wierde eruit zag en hoe mensen toen leefden. Ook hebben we een boekje met cultuurhistorie ontwikkeld en zijn we bezig om een groter boek te maken.

“De gemeente moet die schatkamer opengooien, laat zien wat we hebben.”

We moeten meer over grenzen heen kijken. Zo willen wij hier een congres organiseren over cultuurhistorie in het Westerkwartier. Of helpen om een toneelstuk hier te realiseren, zoals het Pauperparadijs in Veenhuizen, om meer mensen bewust te maken van onze historie. Misschien wel over al die veldslagen die hier plaatsvonden. Denk aan de Slag bij het Bolmeer, of de Slag bij Noordhorn. Daar is ook een stripboek over gemaakt.

Er is meer aandacht nodig voor toerisme. De ANWB-informatieborden zijn totaal verouderd en onleesbaar geworden. Er zijn veel toeristische mogelijkheden, maar het is niet zo bekend. De gemeente moet die schatkamer opengooien, laat zien wat we hebben. In Friesland en Drenthe komen massa’s toeristen. Het prachtige Westerkwartier kan een opening zijn om die toeristen ook naar Groningen te trekken. Een dagje ‘wierden’ bijvoorbeeld, begin in het Kloostermuseum van Aduard en ga daarna door naar het Wierdenlandmuseum in Ezinge. Het is niet alleen maar oud. Met nieuwe technieken kunnen we onze geschiedenis herbeleven, denk aan het Nieuwe Wonder van Aduard, in 3D.”

Waar mogen we in het Westerkwartier meer trots op zijn?

“Het Westerkwartier bezit met het Middag-Humsterland een van de oudste cultuurlandschappen van Europa. Vroeger was dit het dichtstbevolkte gebied van Nederland. En na 1200 was Aduard een belangrijk centrum voor heel Europa. Hier begon de ontginning van deze regio en werd er al aan watermanagement gedaan.

Nienoord is heel bekend, maar er staan nog drie andere borgen in het Westerkwartier. De Coendersborg in Nuis, de Allersmaborg in Ezinge en de Piloersemaborg in Den Ham. In Niebert staat het enige nog bestaande steenhuis van Groningen, het Iwema Steenhuis. Waarom kennen veel mensen dit nog niet?

Je kunt je gemakkelijk thuis voelen in het Westerkwartier. Het heeft een prachtige omgeving, het is dichtbij de stad. Je kunt hier overal fietsen en wandelen met eindeloze vergezichten. In het zuiden heb je het coulisselandschap, in het noorden het wierdenlandschap.

Veel moois is nu nog verborgen. In Marum heb je een grote bult. Daar stond een eeuwenoud steenhuis, blijkt nu uit onderzoek. En als je vanaf Aduard naar Groningen fietst, kom je langs een boerderij die wat hoger staat. Dat is een wierde! Dat weet bijna niemand, maar als je het weet, kun je er van genieten.”

E-mail updates

Ontvang een update als een nieuw artikel op deze website wordt geplaatst.
Facebook
Twitter