Interview Gert Sennema

Gert Sennema (1962) uit Grijpskerk is beeldhouwer, theatermaker en muzikant. De streektaal van het Westerkwartier staat in veel van zijn werken centraal. Zo schreef hij bijvoorbeeld het Westerkwartiers Volkslied. In 2011 won hij de K. ter Laan Prijs voor zijn inzet voor de Groninger streektaal en cultuur. Zijn atelier is gevestigd in de oude zuivelfabriek van Grijpskerk.

Wat is de identiteit van het Westerkwartier?

“De streektaal is een groot deel van onze identiteit. Daar werd altijd weinig aandacht aan besteed, jongeren spreken het steeds minder. Het was voor Groningers geen Gronings en voor Friezen geen Fries. Maar nu zie je een kentering, opeens gebeurt er veel meer, veel poëzie en veel muziek. Het is een hele flexibele taal, dat maakt het spannend. Westerkwartiers is deels Fries, Drents en Gronings. Dat zie je terug in onze identiteit.

“Het verhaal van het Westerkwartier staat niet vast, maar is een zoektocht.”

De mentaliteit van Westerkwartierders is heel speciaal. Een gedeputeerde zei eens tegen mij: ‘Ik hoor nooit iets van het Westerkwartier, jullie redden je wel.’ Dat is ook zo, er is hier enorm veel zelfredzaamheid. Dat komt door de historie en de kleinschaligheid van de regio. We lossen het zelf op en wijzen niet meteen naar de gemeente. Hierdoor is er in het Westerkwartier een hele andere relatie met de overheid dan in Noord- of Oost-Groningen. Er is nauwelijks protest, dat heeft ook met het christelijke karakter van de regio te maken. ‘Geef wat van de keizer is aan de keizer en geef aan God wat God toekomt.’

Toch zijn er onderling ook verschillen in het Westerkwartier. Iemand van de zandgronden in het zuidelijk Westerkwartier is erg gericht op zelfredzaamheid en naar binnen gekeerd. Iemand van de klei in het noorden is krachtiger en naar buiten toe gericht. Vanuit Grijpskerk of Zuidhorn pak je snel de trein naar de Stad, vanuit Grootegast ga je sneller naar Surhuisterveen of Drachten. Die verschillen zijn juist goed. Het verhaal van het Westerkwartier staat niet vast, maar is een zoektocht.”

Wat kan één gemeente Westerkwartier straks betekenen?

“Het Westerkwartier doet te weinig aan landelijke uitstraling, zoals Twente en Drenthe dat wel doen. De nieuwe gemeente moet het voortouw nemen in de beeldvorming. Zet tien kunstwerken in de gemeente neer. Laat eens zien wat we te bieden hebben, wees visionair en gebruik de kracht van het platteland.

Ik wil wel een architectonisch statement zien. Het gemeentehuis van Zuidhorn is een voorbeeld van architectuur wat zich voegt naar de omgeving. Kies eens voor een markant gebouw, een radicaal statement waarin architectuur of sculptuur een gevecht aangaat met de omgeving. Zo kun je het landschap beter definiëren. Het ontbeert nu nog aan lef.

“Het ontbeert nu nog aan lef.”

De rust, reinheid en ruimte, dat kenmerkt het Westerkwartier, dat is ons kapitaal. Hier heb je nog het christelijke, dat heb je in de rest van Groningen veel minder. Een statement hebben we nodig, niet een vogelkijkhut. Een rustruimte, een plaats voor bezinning. Ik was laatst bij het Boeddhistisch Zen River Klooster bij Uithuizen, zoiets zou hier fantastisch passen.”

Hoe moet de gemeente Westerkwartier straks werken?

Wil je iedereen bereiken? Spreek dan de taal van Westerkwartierders. Communiceer ook eens in dialect. Vooral als het gaat om natuur- of landschapsbeleid.

Voor mij is de samenwerking met de gemeenten nu goed, de lijntjes zijn kort. Dat kan straks alleen nog maar beter worden als er één gemeente is. Nu is alles nog versnipperd. Ik zou vooral inzetten op een hele goede burgemeester. Die wordt hét gezicht van het Westerkwartier.”

E-mail updates

Ontvang een update als een nieuw artikel op deze website wordt geplaatst.
Facebook
Twitter