Gratis cursus Politiek Actief

Op 12 september 2017 start in de gemeenten Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn de cursus Politiek Actief. Deze cursus biedt inwoners de gelegenheid om kennis te maken met de lokale politiek en de mogelijkheden om hierin actief te worden.

Voor wie is de cursus bedoeld?

De cursus Politiek Actief is bedoeld voor iedereen in het Westerkwartier die erover nadenkt om politiek actief te worden, maar nog niet precies weet wat de mogelijkheden zijn. De cursus Politiek Actief is bijvoorbeeld interessant voor mensen die actief zijn in organisaties en verenigingen die met het gemeentebestuur te maken hebben. Ook voor mensen die weleens denken aan een raadslidmaatschap (volgende verkiezingen vinden plaats in november 2018) is dit een kans om kennis te maken met het raadswerk.

Hoe ziet de cursus eruit?

De cursus bestaat uit zes bijeenkomsten, die afwisselend plaatsvinden in de gemeentehuizen van Leek, Marum en Zuidhorn. Elke bijeenkomst heeft een ander thema. Theorie wordt afgewisseld met praktische opdrachten. Naast het vergroten van kennis over de politiek in het algemeen en de gemeentelijke politiek, versterken deelnemers ook hun vaardigheden, zoals debatteren en lobbyen bij de gemeente. Gastdocenten geven presentaties en uiteraard ontmoeten de deelnemers ook lokale politici en bestuurders om ervaringen uit de praktijk te horen.

Wanneer worden de bijeenkomsten gehouden?

De data en onderwerpen van de verschillende bijeenkomsten zijn:
12 september: Introductie en kennismaking met uitleg over democratie
•Kennismaking
•Rollen en taken verschillende overheidslagen
•Verkiezingen en politieke partijen
•Mogelijkheden actief in politiek

19 september: De gemeente
•Hoe werkt de gemeente?
•De besluitvormingsprocedure
•Mogelijkheden beïnvloeding besluitvorming

26 september: De gemeenteraad
•Taken en rollen gemeenteraad
•Gereedschapskist raadslid
•Speeddaten met raadsleden over invulling drie rollen
•Basiskennis gemeentefinanciën

3 oktober: Lobbyen bij de gemeente

10 oktober: Debatteren
•Uitleg over debatteren
•Presentatievaardigheden

In de laatste workshop bezoekt u een raadsvergadering naar keuze.
Grootegast: Dinsdag 17 oktober
Leek: Woensdag 18 oktober
Zuidhorn: Maandag 16 oktober
Marum: Woensdag 18 oktober
•Vooraf korte toelichting op onderwerpen door griffie
•Gemeenteraadsvergadering bijwonen
•Uitreiking van certificaten

Veel aanmeldingen

Inmiddels zijn zoveel aanmeldingen binnengekomen dat de eerste cursus volgeboekt is. Geïnteresseerden kunnen zich wel aanmelden voor de reservelijst en bij genoeg aanmeldingen volgt er mogelijk een tweede cursusronde. Stuur daarvoor uiterlijk 5 september 2017 een e-mail naar m.mulder@zuidhorn.nl, met daarin uw naam, telefoonnummer, e-mailadres en een korte motivatie.

E-mail updates

Ontvang een update als een nieuw artikel op deze website wordt geplaatst.
Facebook
Twitter